De regering is het oneens met het vonnis dat de subsidie van het ministerie van Onderwijs aan de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs, de VPCO, ontoereikend is. Volgens de rechter handelt de regering onrechtmatig tegen het protestantse schoolbestuur door tarieven en normen niet aan te passen. Minister van Onderwijs Sithree van Heydoorn wil geen onverantwoord financieel beleid voeren en gaat in hoger beroep tegen de beslissing. Volgens de minister heeft hij met bijvoorbeeld de vele overlegde stukken laten zien dat er weldegelijk aanpassingen hebben plaatsgevonden en de bekostiging over de hele linie met zo’n 40% is verhoogd.
De VPCO moet vanaf het nieuwe schooljaar jaarlijks een voorschot van ruim 2 miljoen ontvangen, totdat de tarieven en normen zijn aangepast, aldus de rechter.
De overheid is het niet eens met de beslissing van 6 februari en onderliggende overwegingen van de rechtbank. “Anders dan het Gerecht in Eerste Aanleg heeft beslist, heeft de overheid bijvoorbeeld met de vele overlegde stukken laten zien dat er weldegelijk aanpassingen hebben plaatsgevonden en de bekostiging over de hele linie met zo’n 40% is verhoogd. Tevens heeft de overheid aangetoond bij welke bekostigingsnormen aanpassing niet nodig of niet mogelijk is”, aldus minister
De bekostiging van het onderwijs kan volgens de minister niet op de werkelijke kosten van de schoolbesturen gebaseerd worden. “Dat is op grond van de onderwijswetgeving en gelet op Landsverordening Comptabiliteit 2010, Landsverordening financieel beheer en Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten niet mogelijk én niet wenselijk”, schrijft Van Heydoorn in een persbericht.
Het land kan volgens de bewindsman niet verplicht worden om een onverantwoord financieel beheer te voeren om alleen aan de wensen van VPCO tegemoet te komen. “Het land moet op de eerste plaats zorgen voor een prudente inrichting van de Landsfinanciën en een rechtvaardige verdeling van de schaarse middelen”, aldus Van Heydoorn.