Emigreren naar Curaçao, dé checklist!

Aan jou de keuze of je het zelf regelt of iemand in de arm neemt.

Het is al langer een trend om je spullen te pakken en te verhuizen naar een plek waar je een nieuw leven opbouwt. Of je nu als reden hebt om wat minder in de welbekende rat race te zitten, of dat het Curaçaose klimaat meer aanspreekt; het eiland heeft al veel nieuwe inwoners mogen ontvangen en is dan ook onder veel Nederlanders een populaire bestemming om zich te vestigen.

Maar waar begin je nou eigenlijk als je voornemens bent om er te gaan wonen? Dolfijn Travel heeft voor jou de belangrijkste zaken op een rij gezet. Let op: dit artikel is geschreven uitgaande dat je de Nederlandse nationaliteit hebt, niet geboren bent op Curaçao en niet als rentenier naar het eiland komt, hier gelden andere regels voor.

Inschrijven

Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen wil je je inschrijven in het bevolkingsregister van Curaçao. De belangrijkste zaken op een rij:

  • Regel een Verklaring omtrent Goed Gedrag (VOG) in de gemeente waar je in Nederland staat ingeschreven.
  • Regel een Verklaring van Rechtswege, om te mogen wonen en werken op het eiland. Je kan dit zelf aanvragen. Wil je echter de ‘makkelijke’ weg belopen, dan zijn er voldoende instanties op het eiland die je hier – tegen een vergoeding – mee kunnen helpen. Check bijvoorbeeld I for All Curacao voor meer informatie.
  • Uitschrijven bij je gemeente in Nederland. Dit doe je een paar dagen vóór je verhuizing.
  • Bij aankomst moet je je persoonlijk inschrijven bij Kranshi, het gemeentehuis van Curaçao. Wat moet je meenemen? Geldig paspoort en uitschrijvingsbewijs uit NL. Het inschrijven zelf is gratis. Je ontvangt een sédula (ID), hier zijn wel kosten aan verbonden.

Bevolkingsregister en Verkiezingen Curaçao (Kranshi)
Roodeweg 42
Willemstad, Curaçao
Telefoon: (+5999) 434-1600
Fax: (+5999) 461-8166
E-mail: info.bsbv@gobiernu.cw

(Zorg)verzekering

Het is op Curaçao iets anders geregeld dan je misschien gewend bent. In feite heeft iedereen recht op een zorgverzekering zodra je ingezetene bent. Wel moet je er zelf achteraan om dit te regelen. Je kunt ervoor kiezen om privé een zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld via Ennia. Echter is het merendeel van de mensen op Curaçao verzekerd via de SVB (Sociale Verzekering Bank). En als je het ons vraagt, is dit meer dan prima geregeld. De premie wordt standaard afgedragen van je salaris (er gelden andere regels als je niet in dienst werkt van een bedrijf. Check alle info hier: https://svbcur.org/wetten/zv/).

Woningen zoeken. Koop versus huur

Als je voor het eerst naar Curaçao komt, dan raden we je aan eerst een woning te huren voordat je gaat investeren in een stapel stenen aldaar. Er zijn legio makelaarskantoren die een goede selectie in huizen hebben gemaakt. Uiteraard helemaal afhankelijk van je budget, zijn woningen op Curaçao over het algemeen een stuk goedkoper dan in Nederland. Let wel: ook de salarissen liggen een stuk lager, dus reken je niet meteen rijk (als je een lokaal salaris ontvangt).

Wat punten die je mee kunt nemen:

  • In welke buurt wil je wonen? Zo is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld Jan Thiel of Kwartje (heel toeristisch versus een veel meer lokale wijk) en kan je ook rekening houden of je gated wenst te wonen (bijvoorbeeld Villapark Zuurzak of Villapark Girouette). Ook woon-werkverkeer is geen onbelangrijke om mee te nemen in je overweging, ook Curaçao kent files.
  • Voor welke periode wil je je vestigen op het eiland. Je zit met een huurwoning al snel aan een jaarcontract vast, lees je goed in.
  • Vraag bekenden in welke omgeving of wijk ze jou het beste vinden passen. Zij kennen jouw wensen en behoeftes het beste.

Vervoer; een auto is een must

Als je gewend bent om veel met het openbaar vervoer te doen, dan hebben we een nieuwtje voor je: op Curaçao kom je daar amper mee uit de voeten. Het is dan ook aan te raden om een auto aan te schaffen en je zo veilig van A naar B te verplaatsen. Curaçao kent veel occasion verkoop. Check bijvoorbeeld CuraCars voor een tweedehandsauto of ga langs bij de bekende autobedrijven om een proefrit te maken.

Werk (of zelf ondernemen)

Je gaat misschien wel je grootste droom achterna; wonen op een eiland. Velen waren je al voor en ook jij kan dit voor elkaar boksen. Zoals hierboven al was aangegeven, is wonen op Curaçao niet goedkoop. Zo liggen de lonen een stuk lager, zijn boodschappen daarentegen weer schreeuwend duur (bijna alles wordt geïmporteerd) en kan je de economie van het eiland niet vergelijken met die van Nederland, waar voor elk financieel probleem ongeveer een potje is.

Onze tip: solliciteer al vóór je eventueel op het eiland bent. Bedrijven zijn – net als andere plekken in de wereld – altijd op zoek naar goed personeel. Dus als je een aanpakker bent en je hand niet omdraait voor een beetje hard werken, kan je in feite zo ergens aan de slag.

Check Tempo Team als je op zoek bent om als uitzendkracht aan de slag te gaan.

Praktische zaken

En dan nog wat praktische zaken. We hoeven je niet uit te leggen hoe je een ticket moet boeken om op Curaçao te komen. Wil je spullen vanuit Nederland meenemen, dan is het handig om dit goed uit te zoeken. En het loont; meubels zijn een stuk duurder op het eiland. Check bijvoorbeeld Meyer Moving, zij nemen al het werk uit handen zodat jij je kunt focussen op alle randzaken rondom je verhuizing.

Zorg dat je voldoende buffer hebt om het uit te zingen als je op het eiland komt. Misschien gaat die baan niet door, heb je een reparatie aan je auto of anderszins een financiële tegenvaller; laat het niet de reden zijn dat je linea recta weer terug naar Nederland moet.

Last but not least… geniet van het proces! Verhuizen is pittig, bij emigreren komt er echt een stuk meer kijken. Maar met jou heel veel anderen en het is de moeite echt waard. Helemaal als je eenmaal op het mooie eiland zit, waar je elke dag met je voetjes in het zand de dag kunt afsluiten.