De rijke onderwaterwereld van Curaçao; wat kan je tegenkomen?

Genoeg vissen in de zee

De prachtige helderblauwe zee is al genoeg reden voor een vakantie naar Curaçao, maar wat er zich onder dat wateroppervlak bevindt is misschien nog wel mooier! Kleurrijke vissen, de mooiste koraalsoorten en.. haaien, zitten ze nou wel of niet in onze zee? Wij nemen je mee in de magische onderwaterwereld van Curaçao! 

Anemoon

Boven water een overgebleven kruid of bloem in je tuin, onder water een bijzonder ’tentakel’ diertje. Zeeanemonen lijken met hun lange armen meer op planten, maar het zijn toch echt dieren zonder skelet. Met hun tentakels kunnen ze voedsel vangen. Ook hebben ze een zuigvoet waarmee ze zich kunnen vastzetten aan een harde ondergrond. De meeste Zeeanemonen zitten in kustwateren en spleten van rotskusten. Een bijzonder feitje over Zeeanemonen is dat ze soms in ‘symbiose’ leven, dus samenleven met een andere diersoort, bijvoorbeeld met heremietkreeften. Daarbij krijgt de anemoon in ruil voor bescherming van de kreeft voedingsresten aangeboden.

Barracuda

De Barracuda wordt in Amerika ook wel de zeetijger genoemd. Het is een roofvis die wel anderhalve meter lang kan worden. Met zijn scherpe bek is het misschien al niet de eerste vis waar je op af wil zwemmen. En terecht. Het kan namelijk voorkomen dat een barracuda een mens bijt, maar dat komt vooral voor bij slecht zicht of als mensen naar de vissen toe zwemmen. Een stuk minder gevaarlijk is ‘ie op je bord, de Barracuda is een vis die veel gevangen wordt op Curaçao en ook in verschillende restaurants op het menu te vinden is. Smakelijk!

Caribische Rifhaai

Ja, ze zitten er toch echt: haaien in de Curaçaose wateren. De kans dat je de Caribische Rifhaai tegenkomt tijdens een snorkelsessie is echter wel heel klein, maar duikers willen er nog wel eens een weten te spotten! De Caribische Rifhaai is over het algemeen ook ongevaarlijk, maar kan agressief worden van speervissers. Dit heeft weleens tot een onuitgelokte aanval geleid. Duikers wordt daarom geadviseerd om bij het zien van deze haaiensoort de handen onder de oksels te houden of strak tegen het lichaam aan te houden om verwarring bij de haai te voorkomen. Een hand met losse vingers kan gezien worden als een zwemmende vis en daar kan de Rifhaai op aanslaan. 

Glasoogbaars(Kandelchi Stinki)

Deze vis gooit letterlijk grote ogen, want op Curaçao wordt hij ook wel uienoog genoemd of kandelchi stinki. Dat laatste duidt op zijn eh.. onaangename lucht. Gelukkig merk je daar onder water nog niks van. Zijn mooie rode kleur draagt in de zee bij aan het prachtige onderwaterlandschap, maar verdwijnt nog voordat hij op je bord ligt door het drukverschil.

Karkó(Zeeslak)

Sopi di Karkó, Karkó Hasa, Karkó Stoba… Veel mensen denken bij Karko gelijk aan de verschillende manieren om Karkó te eten. En dat is gelijk het probleem van dit schelpdier. Door het jarenlang vangen van de zeeslakken komen ze steeds minder vaak voor in de Curaçaose wateren. De Karkó is een planteneter en door het eten van algen en zeegras hebben ze een belangrijke functie in het ecosysteem. Ook hun prachtige schelp is een herkenningspunt van de Karkó. Tegenwoordig zijn ze zo zeldzaam dat ze beschermd zijn in het CITES-verdrag en het SPAW-protocol

Koffervis

Misschien wel de schattigste vis in de Curaçaose wateren. Met zijn gestipte schubben en ‘zuinige mondje’ is hij makkelijke te herkennen. Ondanks zijn onschuldige uiterlijk is de koffervis wel een roofvis, hij eet garnalen, krab, zeesterren en zeekomkommers. 

Lionfish(Koraalduivel)

De grootste vijand van veel vissen is de koraalduivel, beter bekend als de lionfish. Het is met zijn giftige stekels ook niet bepaald een lieverdje. De lionfish is geen inheemse vis en heeft ook geen natuurlijke vijanden, wel jagen duikers erop om er zo voor te zorgen dat de lokale vispopulatie niet teveel wordt bedreigd. Als je zelf een lionfish tegenkomt tijdens het snorkelen kun je er het beste met een grote boog omheen zwemmen, een prik van de stekels kan aanvoelen als een pijnlijke brandwond.

Murene

Ze hebben vanwege hun karakter als de twee gemene hulpjes van Ursula in de Disney-film niet het beste imago en hun creepy slang-achtige look werkt ook niet mee. Toch is de kans dat jij door een murene aangevallen wordt erg klein. Ze wachten vaak in een holte in het koraal totdat een maaltijd voorbij zwemt om dan snel toe te slaan. Of ze gaan ’s nachts op jacht naar vis, krabben en dood vlees. De groene murene is een van de grootste soorten, ze kunnen bijna twee meter lang worden. 

Octopus

Ook de octopus jaagt vooral ‘s nachts en is meestal tussen de 5 en 20 meter diepte te vinden en zul je dus ook niet snel tegen het lijf zwemmen op Curaçao. Als je gaat duiken is de kans wel aanwezig dat je hem tegenkomt. Bij Rif St. Marie worden ze het vaakst gespot. Wist je dat een octopus drie harten heeft? Eén pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.

De Papegaaivis

De Papegaaivis herken je aan zijn kleurrijke verschijning en zijn bek die op een papegaaiensnavel lijkt. Papegaaivissen kunnen tot 1 meter lang worden, maar maak je geen zorgen: de exemplaren die je op Curaçao aantreft zijn vaak maar zo’n 30 cm. De kleur van de Papegaaivis is als baby meestal neutraal bruin of groenig, pas later in zijn leven krijgen ze het prachtige kleurenpalet waar je ze van kent. Het is een sociale diersoort die in scholen in koraalriffen leeft. 

Trompetvis (Geep)

Dit vrolijke vriendje is de trompetvis. Met zijn langwerpige lichaam en snuit is wel te begrijpen waar de trompetvis zijn naam vandaan heeft. De trompetvis gebruikt zijn lichaamsvorm ook door vaak verticaal te zwemmen en zo minder goed op te vallen tussen het koraal. 

Zee-egel

Zee-egels kom je vooral bij de rotsachtige kustgebieden tegen, dus de kans dat jij er met je blote voeten in stapt op een van de zandstranden is vrijwel nihil. Op Curaçao zijn zee-egels niet giftig, maar wel vervelend, de stekels blijven onder je huid zitten en veroorzaken daar irritatie. Je kunt ze er met een pincet gemakkelijk zelf uithalen. 

Zeepaardje

Overal waar zeepaardjes leven worden ze bedreigd doordat mangroves langs de kusten en koraalriffen worden aangetast. De kans dat je er een tegenkomt is dus niet heel groot. En nog lastiger: veel zeepaardjes nemen als een soort kameleon de kleur aan van hun omgeving. Maar ze zijn wel degelijk te vinden in de Curaçaose wateren. Tijdens het broedseizoen(vanaf april tot aan de zomer) is de kans het grootst dat je er een tegenkomt. 

Zeester

Ook niet het meest voorkomende waterdier op Curaçao, maar de zeester zou je zomaar kunnen tegenkomen. Wist je dat de meeste zeesterren vijf armen hebben, maar dat ze er soms ook meer kunnen hebben? Hoewel de zeester niet het meest actieve imago heeft gaat het wel degelijk om een carnivoor, of nouja pescotariër; zeesterren eten dode krabben, maar houden ook van kleine vissen en slakken.

Kan jij al niet wachten om een duik te nemen in de Curaçaose zee? Vergeet vooral niet om je snorkel mee te nemen op vakantie of boek een (proef)duik bij een van de vele duikscholen op het eiland!