Curaçao; een korte geschiedenis van deze Caribische parel

Van de Spanjaarden tot UNESCO Werelderfgoed

Je vakantie naar Curaçao is geboekt en je kan niet wachten om alle stranden en baaien van je lijstje af te strepen (trouwens, voor een goed overzicht, check onze stranden pagina hier. Maar wist je dat deze Caribische parel veel meer te bieden heeft dan cocktails en zon?

Eerste bewoners

Het eiland kent een rijke en fascinerende geschiedenis, die je nog steeds terugziet in de cultuur, de gebouwen en verschillende historische plekken op het eiland. Die geschiedenis gaat terug naar de tijd van de inheemse Arowakken, de eerste bewoners van het eiland. Deze bevolking leefde van landbouw, visserij en handel. In de 15e eeuw werd Curaçao ontdekt door de Spanjaarden, gevolgd door de Nederlanders die het eiland in de 17e eeuw in handen kreeg. Het was het begin van een belangrijke stopplaats voor Europese koloniale mogendheden die op zoek waren naar handelsroutes naar de Nieuwe Wereld. De bloeiende zoutwinning en de trans-Atlantische slavenhandel tussen Europa, Afrika en Zuid Amerika vierden hoogtij in de 17e en 18e eeuw. Deze Nederlandse invloeden zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in zowel de architectuur als de cultuur van het eiland.

UNESCO Werelderfgoed

Plan een dag Willemstad, waarbij je Punda en Otrobanda ontdekt en prachtige koloniale gebouwen met hun kenmerkende gekleurde gevels kunt aanschouwen. Niet voor niets is Punda opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Olie raffinaderij

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 begon Curaçao zich te transformeren. De economie verlegde zich naar de olie-industrie, die in de 20e eeuw een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het eiland. Raffinaderijen werden gebouwd en Curaçao werd een belangrijk centrum voor de olieraffinage in de regio, waarbij Shell een grote rol speelde.

Zelfstandig sinds 2010

In 1954 kreeg Curaçao de status van een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, wat resulteerde in de vorming van de Nederlandse Antillen. In 2010 vond er opnieuw een verandering plaats, waarbij Curaçao een apart land werd binnen het Koninkrijk, terwijl de Nederlandse Antillen werden opgeheven.

Tegenwoordig ken je Curaçao als één van de populairste reisbestemmingen voor toeristen uit Nederland en ook (Zuid) Amerikanen weten het eiland goed te vinden. Het eiland staat bekend om zijn prachtige stranden, levendige cultuur, duikmogelijkheden en historische bezienswaardigheden. De mix van culturen, inclusief de Afro-Caribische, Latijns-Amerikaanse en Europese invloeden, maakt Curaçao een unieke bestemming.